Anunț important pentru candidații la școlile de poliție. Ce se întâmplă anul acesta cu admiterea
Cei care vor să se înscrie anul acesta la școlile de poliție vor avea parte de o surpriză. Din cauza pandemiei de coronavirus, aceste instituții au mari probleme cu organizarea examenelor de admitere.
Admiterea la Școlile de Poliție e în pericol
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că pandemia de coronavirus a dat peste cap toate domeniile, atât în țara noastră, cât și în afara granițelor. Nici învățământul nu a scăpat. Ba mai mult, acesta chiar a avut foarte mult de suferit de pe urma acestui virus. Evaluarea Națională și Bacalaureatul s-au desfășurat în niște condiții anormale, iar problemele din învățământ nu se opresc aici.
Absolvenții care și-ar fi dorit să se înscrie la Școlile de Poliție din țară trebuie să mai aștepte. În România, sunt 3 astfel de instituții de învățământ și în fiecare an este bătaie pe locurile puse la dispoziție. Este vorba despre Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr”, din Câmpina, Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan”, din Cluj-Napoca și Școala de Pregătire a Agenților de Poliție de Frontieră „Avram Iancu”, situată în Oradea.
În mod normal, examenele de admitere ar fi trebuit să aibă loc la sfârșitul lunii august. La scoala din Câmpina erau peste 5.000 de elevi care se înscriau în fiecare an. Reprezentanții MAI ar fi nevoiți însă să facă mai multe schimbări anul acesta, pentru a evita riscul de infectare cu noul coronavirus. Deocamdată nu au găsit nicio soluție pentru ca examenele să se poată desfășura.
Testele fizice pentru admitere, imposibil de organizat
Testele pentru admiterea la Școlile de Poliție durează, în mod normal, 10 zile, perioadă în care elevii trebuie să susțină mai multe probe eliminatorii. Asta ar însemna că atât tinerii, cât și cei care îi însoțesc, trebuie să găsească locuri de cazare în zona respectivă. De obicei, aceștia stau la gazde sau la hoteluri. În situația actuală însă, nimeni nu vrea să mai primească persoane care vin din toată țara, mai ales că este vorba despre un număr foarte mare de elevi și părinți.
Nici probele eliminatorii nu mai au cum să se desfășoare în condiții de siguranță. De exemplu, testele fizice au loc în săli. Cum deocamdată acest lucru este interzis, fiind vorba de spații închise, tinerii nu mai au cum să dea aceste examene. Mii de elevi, din toate județele țării, ar trebui să stea în același loc, pentru a susține testele, ceea ce ar reprezenta un risc foarte mare de infectare.
În aceste condiții, este foarte probabil ca MAI să ia decizia de a organiza examenele de admitere în luna ianuarie a anului următor.